Ved ud hvor mange mælketænder du har?

Annonce: Vores tænder spiller en stor rolle i vores liv. Det påvirker os stort set hele livet, hvordan tilstanden er med tænderne, de fleste mennesker bruger tid på at pleje dem, og går til tandlæge hos en lokal klinik. Vi tog en snak med denne tandlæge som har klinik i taastrup om emnet, som vi har har skrevet om i denne artikel.

Hvad er mælketænder?

Mælketænder er det første tandsæt som mennesker udvikler. Tandsættet er midlertidigt, da det bliver udskiftet. Tænderne begynder af frembryde i mundhulen, når barnet er omkring 6-7 måneder. I sjældent tilfælde kan de komme senere, og der kan generelt være for variation fra barn til barn i hvornår mælketænderne er fuldt frembrudt. Ved tandfrembrud kan der være flere gener hos barnet. Gummerne bliver oftes hævet og røde, og kan føles meget ømme. Ømheden kan føre en både en tendens til at savle, til irritabilitet generelt, behov for at bide i ting, måske ovenikøbet feber og diarré og en forstyrret søvnmønster. Noget der kan være hårdt for hele familien.

Hvor mange mælketænder har man?

Mennesker får 20 mælketænder i alt. Det er fire fortænder, fire kindtænder, i hver kæbe og to hjørnetænder i hver kæbe. Alle mælketænderne er typisk på plads, når barnet er omkring to og et halvt år gammel.

Hvornår udskiftes mælketænderne?

Udskiftningen af mælketænderne indledes som regel med at 6 års tanden kommer frem, og der vil begynde at komme rokketænder. Derefter vil barnet tabe mælketænderne med jævne mellemrum. Ofte er det fortænderne i underkæben de første som barnet taber. De nye tænder, der er de blivende, udvikles under og mellem mælketændernes rødder. De nye tænder bryde frem når mælketanden over er faldet ud. Der kan godt flere flere måneders mellemrum mellem mælketanden falder ud og den nye tand viser sig. Det kan dog også være omvendt, at mælketanden skal hives ud af en tandlæge for at gøre plads til den nye tand.

Hvad gøres ved skader på mælketænder

Hvis uheldet er ude, og en mælketand bliver skadet eller måske ligefrem bliver slået ud, så skal der handles. For det er vigtigt at bevare mælketanden så længe som muligt, så der kan være en god overgang til den nye tand. Men det er dog kun nogen gange at en udslået mælketand sætte tibage. Det gøres kun hvis roden er intakt. Ved en knækket mælketand afhænger handlingens af skadens omgang. Det er dog vigtigt at kontakte tandlægen, og i mange tilfælde vi tanden blive trukket ud. Det er også sandsynligt at tanden bliver trukket ud, hvis den er slået løs for det kan skade barnets købeknogle.

Hold øje med 6-års-tanden

Som skrevet starter udskiftningen af mælketænder til varige tænder oftes med at 6-års-tanden begynder at bryde frem. Det kan dog være svært at opdage, hvor dette starter, så du skal være opmærksom på ændringer i tandsættet generelt hos dit barn. Når 6-års-tanden er oplevet er det ekstremt vigtigt, at denne børstes grundigt, da den skal holde resten af livet.

De blivende tænder skal plejes

Det er kun to tandsæt som mennesker får i vores liv. Mælketænderne bliver erstattet af et permanent sæt af tænder. Tænder der skal holde resten af livet.

Der kommer 32 permanente tænder, heraf fire visdomstænder. I en periode vil der være tale om et blandingstandsæt mellem mælketænder og blivende tænder.

Fortænderne vil typisk blive udskiftet først, derefter følger oftest hjørnetænderne og så først de små kindtænder og siden de store kindtænder.

Omkring 12 års alderen er udskiftningen ved at være på plads. Visdomstænderne kommer dog typisk først, når man er mellem 18 og 23 år.


 Det blivende tandsæt ændrer sig med alderen. Det er vigtigt at pleje det for det kan blive megt påvirket af blandt andet drikke kaffe og te, at ryge, drikke rødvin og lignende tin

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *